Hogyan válasszunk kutyát?

  • 2019. aug. 29. 23:57

Munkám során előfordult már, hogy sajnos a gazdi és a kutya bizonyos szempontból nem „passzoltak”. Hogy értem ezt? Például túl kicsi helyen lakott túl nagy kutya (panelben), vagy a gazdinak nem volt annyi ideje arra, hogy kutyájával foglalkozzon, mint amennyit rá kellett volna fordítani a kutya szőrzetének ápolására, stb.

Összegyűjtöttem néhány cikket, melyben hasznos tanácsokat lehet olvasni a témával kapcsolatban, hogy azoknak, akik még ezután választanak kutyát, hasznossá váljon.

Hozott anyagból dolgozunk!

  • 2019. jún. 26. 01:09

Kölyökkutya esetén az első alkalom a szoktatásról és a minimális ápolásról szól. Ez nagyjából fél óra, és az ára is ehhez igazodik. A beszoktatás 3-4 hónapos kortól már elkezdhető. Az eredmény egyre szebb külső lesz és egy idő után elérhető a maximum. Mikor? Hány alkalom után? Ez függ a kutya habitusától, fajtájától, ápoltságától, neveltségétől…

Soha nem késő elkezdeni az „első alkalmat”…

„Hozott anyagból dolgozunk”. Mit is jelent ez, a nem igazán ide illő kifejezés? Amennyiben harapós, ill. engedetlen a kutya, inkább csak a higiéniára tudok törekedni. Szükséges lehet, sőt sokszor kell is a kutyakozmetikusnak fegyelmezni, de kérdőjeles az eredménye, hiszen ott, abban a kis időben vagy hatásos, vagy nem. A kutya nevelése a gazda feladata elsősorban, hiszen ő tölt több időt a kedvencével és nyílik lehetősége a fegyelmezésre. A kozmetikához való szoktatás is a nevelés része. Fontos, hogy tudja, mi fog vele történni, biztonságot ad számára a rendszeresség, az állandóság, a következetesség és a szeretet.

A másik nagy feladata a gazdinak az, hogy a lehető legcsomómentesebben tartsa az eb szőrét. Ez azért fontos, mert a kutyák is elfáradnak, és olyankor türelmetlenebbek. Ezt rendszeres fésüléssel, szőrbontással lehet elérni.

Mi történik akkor, ha a gazdi „elcsúszik” az ápolással? Arra törekszem, hogy a kutya a lehető legszebb legyen, de közben minimalizáljam a szenvedését. Előfordult már, hogy annak érdekében, hogy a gondozást tiszta lappal lehessen újrakezdeni, a szőrt le kellett vágni, holott a fajtajelleg megőrzése vagy a „család” ízlése miatt inkább fésülni kellett volna.

Tehát „Hozott anyagból dolgozunk”, azaz nagyobb az esély a szép és gyors eredményre, ha a kutya nem elhanyagolt, ugyanakkor együttműködő.

Miért veszélyes kutyánkra a bolha?

  • 2019. jún. 07. 21:37

Kedvencünk bundájába beleköltözhet a bolha. Kissé komikus némelyeknek a fogalom, hogy „bolhás kutya”, pedig nagyon is komoly dolog. Egyrészt azért, mert a bolha csípése a kutyákat irritálja, de azért is, mert rajtuk keresztül férgek is bejuthatnak a kutyatestbe. Nem utolsó sorban az ember sem szeretné ezt a fertőzöttséget átélni a saját szervezetében.

A bolhák ellen lehet különböző készítményekkel védekezni, melyek pl. állatpatikákban beszerezhető. Amikor a megfelelőt kiválasztjuk, akkor több szempontot is vegyünk figyelembe, hiszen létezik csepp, bolhanyakörv, és tabletta formában is. Ilyen szempont lehet, hogy a kutyát milyen gyakran fürdetik, vagy van-e másik kutya, aki lenyalogatja a készítményt róla… De annak is jó utána nézni, hogy hány féle élősködő ellen véd a szer, mennyi ideig hat és mennyibe kerül.

Néhány cikk a bolhákkal kapcsolatban…

Miért veszélyes kutyánkra a kullancs?

  • 2019. jún. 07. 20:32

Minden kutya, aki a szabad levegőre lép, ki van annak téve, hogy rátaláljon egy kullancs. Még az a gazda sem ülhet nyugodtan, aki nem viszi sétára a kutyáját. Mi van, ha a kert fölött elrepül egy madár? A kullancs a madarakba is belemegy, és ha tele szívta magát, akkor elengedi az áldozatát és lepottyan... lehet, hogy épp oda, ahol a kutya tartózkodik.

Legismertebb betegségek, amiket terjesztenek ezek az élősködők a Lyme-kór és a Babézia, ezért nagyon fontos a megelőzés. Különböző készítményekkel lehet ellenük védekezni, de tudni kell, hogy 100 %-os védelmet talán egyik sem nyújt.

Sétáltatás után nézzük át a kutyát, és ha találunk benne kullancsot, vegyük ki! Figyeljük a csípés helyét! Szükség esetén orvoshoz kell fordulni!

Íme néhány írás a témáról…

A vizes szőr

  • 2019. jún. 06. 04:10

Vannak kutyák, akiket nem kíván fürdetni a gazdája. Őket főleg a kerti kutyák között találjuk. Akármilyen okból lesz is ennek ellenére vizes, tudni kell, hogy amíg a szőr nem száradt meg, nem megy át rajta a nyírógép feje. Ezt azért fontos tudni, mert a kutyákat szárazon kell tartania a kutyatulajdonosnak, ha nyírásra be van jelentve egy kozmetikába. Tudni illik az egész közös munka már véget is ér, mielőtt elkezdődhetne. … hacsak úgy nem döntenek, hogy nyírás előtt mehet a fürdetés és a szárítás. A nagyon befilcesedett bundát viszont nem lehet csak úgy megszárítani, mint pl. a puliét.
A dús aljszőrzettel rendelkező kutyákkal fordul elő, hogy a hatalmas bunda össze van alaposan kuszálódva és géppel csak a felszínét lehet nyírni. Ha igazán szép és hatékony eredmény elérése a cél, akkor őket meg kell fürdetni, mert utána könnyebb kifésülni és nyírni.
Sokan önállóan fognak hozzá a fürdetéshez, ezért néhány cikket összegyűjtöttem a teljesség igénye nélkül, hogy segítsem őket…

Kutyaápolási eszközök

  • 2019. ápr. 27. 00:14

A kutyaápolási eszközök nagyon hasznosak tudnak lenni otthon, ha valaki tud velük bánni. Bemutatok néhányat…

A bontókefe feje íves, ezzel szoktuk a szőrt kifésülni fürdetés előtt. Drótokból álló fogai vannak. A tükrös kefe nagyon hasonló, de egyenes a feje, a hátulja kicsit "tükröz". Kisebb és nagyobb fejű is kapható belőle, a nagyobbal a nagyobb kutyákat, kisebbel a kisebbeket könnyen lehet fésülni. Fürdetés után a még vizes szőrön dolgozunk vele.

A váltófogú fésű használható pl. ellenőrzésre, hogy csomós-e még a szőr...

A filcbontó hosszú szőrű fésülős kutyák összecsomósodott szőrének kibontására való. Puli féléknél nem használjuk. Ez kivágja a csomót a bundából, de nem vág többet, mint a csomós szőrszálakat, ezért az eredmény nem ugyanaz, mintha ollóval itt-ott belevágnánk.

Különböző méretű furminátort lehet kapni, mely aljszőrt szed. Szőrváltáskor jól használható.

Karomvágóból a kutya méretének megfelelőt választunk.

Az ollóknak is számtalan fajtája van, egyik-másik az emberi fodrászat kelléke is lehetne.

bontókefe
tükrös kefe
váltófogú fésű
filcbontó
furminátor
karomvágó

Mire jó a farkaskarom?

  • 2019. ápr. 26. 23:39

Még azoknál a kutyáknál is nagyon kell a farkaskaromra figyelni, akik aktívan mozognak. Ezért felmerülhet a kérdés, hogy minek is van ilyen testrésze a kutyának... Ha túl gyakran előfordul, hogy megakad valamiben, vagy a karom belenő a talppárnába, akkor mit lehet vele kezdeni?

Ezeket a cikkeket ajánlom olvasásra – a teljesség igénye nélkül – azoknak, akikben már szintén megfordultak hasonló kérdések:

Kutyamanikűr?

  • 2019. ápr. 26. 22:21

A kutya karmai folyamatosan nőnek, mint a mi körmünk. Normál esetben a járófelület koptatja azt, de a keveset mozgó kutyák esetében túl hosszúra nőhet. Ilyenkor kopog járás közben. A kutya súlyát nem a talppárnák tartják, hanem a karmok. Ez utóbbi fájdalmas a kutyának, ill. az ujjak tartása eldeformálódhat. A karmok vissza is tudnak fordulni és beleszúródni pl. a talppárnába. A képen egy olyan farkaskarom látható, ami már visszafordult, de nem szúródott be mert elment a talppárna mellett...

Általában a kutyák 4-4 ujjuk érintkezik a járófelülettel. Az első lábakon található farkaskarmok és az egyeseknél előforduló hátsó farkaskarmok nem szoktak. Ezek túlnövése és az abból következő kellemetlenségek ezért jobban előfordulhatnak.

Ha a kutyus karmai átlátszóak, akkor jól látható, hogy az ujjak felé rózsaszín. Ez itt tele van idegekkel és erekkel, érdekessége hogy minden egyednél más és más a hossza. Ehhez képest 2-3 mm-rel arrébb kell levágni a karmokat. Ha mégis belevágunk, akkor a vérzés pár pillanat alatt általában elállítható.

Ha fürdetés után vágunk karmot, könnyebb dolgunk van, pont úgy, mint az emberi köröm esetén, mert felpuhul. Szoktassuk hozzá már kicsi korban a kutyát ahhoz, hogy kezünkbe fogjuk a talpait, az ujjait. Rendszeresen ellenőrizzük a karmok állapotát különösen keveset mozgó kutyánál. Ha már párszor átélt fájdalmakat a karmai kapcsán, akkor akár tiltakozhat is annak ápolásakor, mely emeli annak az esélyét, hogy az utolsó pillanatban elrántja a lábát és az ember belevághat.

Találkozhatunk nagyon elhanyagolt karmokkal, de akár olyannal is, ami ki van festve. Szerintem a kutyának az a legfontosabb, hogy ne okozzon neki kellemetlenséget...

Összegyűjtöttem néhány lapot, melyben bővebben lehet olvasni a témáról...

Oldalak