Hozott anyagból dolgozunk!

  • 2019. jún. 26. 01:09

Kölyökkutya esetén az első alkalom a szoktatásról és a minimális ápolásról szól. Ez nagyjából fél óra, és az ára is ehhez igazodik. A beszoktatás 3-4 hónapos kortól már elkezdhető. Az eredmény egyre szebb külső lesz és egy idő után elérhető a maximum. Mikor? Hány alkalom után? Ez függ a kutya habitusától, fajtájától, ápoltságától, neveltségétől…

Soha nem késő elkezdeni az „első alkalmat”…

„Hozott anyagból dolgozunk”. Mit is jelent ez, a nem igazán ide illő kifejezés? Amennyiben harapós, ill. engedetlen a kutya, inkább csak a higiéniára tudok törekedni. Szükséges lehet, sőt sokszor kell is a kutyakozmetikusnak fegyelmezni, de kérdőjeles az eredménye, hiszen ott, abban a kis időben vagy hatásos, vagy nem. A kutya nevelése a gazda feladata elsősorban, hiszen ő tölt több időt a kedvencével és nyílik lehetősége a fegyelmezésre. A kozmetikához való szoktatás is a nevelés része. Fontos, hogy tudja, mi fog vele történni, biztonságot ad számára a rendszeresség, az állandóság, a következetesség és a szeretet.

A másik nagy feladata a gazdinak az, hogy a lehető legcsomómentesebben tartsa az eb szőrét. Ez azért fontos, mert a kutyák is elfáradnak, és olyankor türelmetlenebbek. Ezt rendszeres fésüléssel, szőrbontással lehet elérni.

Mi történik akkor, ha a gazdi „elcsúszik” az ápolással? Arra törekszem, hogy a kutya a lehető legszebb legyen, de közben minimalizáljam a szenvedését. Előfordult már, hogy annak érdekében, hogy a gondozást tiszta lappal lehessen újrakezdeni, a szőrt le kellett vágni, holott a fajtajelleg megőrzése vagy a „család” ízlése miatt inkább fésülni kellett volna.

Tehát „Hozott anyagból dolgozunk”, azaz nagyobb az esély a szép és gyors eredményre, ha a kutya nem elhanyagolt, ugyanakkor együttműködő.