Kutyamanikűr?

  • 2019. ápr. 26. 22:21

A kutya karmai folyamatosan nőnek, mint a mi körmünk. Normál esetben a járófelület koptatja azt, de a keveset mozgó kutyák esetében túl hosszúra nőhet. Ilyenkor kopog járás közben. A kutya súlyát nem a talppárnák tartják, hanem a karmok. Ez utóbbi fájdalmas a kutyának, ill. az ujjak tartása eldeformálódhat. A karmok vissza is tudnak fordulni és beleszúródni pl. a talppárnába. A képen egy olyan farkaskarom látható, ami már visszafordult, de nem szúródott be mert elment a talppárna mellett...

Általában a kutyák 4-4 ujjuk érintkezik a járófelülettel. Az első lábakon található farkaskarmok és az egyeseknél előforduló hátsó farkaskarmok nem szoktak. Ezek túlnövése és az abból következő kellemetlenségek ezért jobban előfordulhatnak.

Ha a kutyus karmai átlátszóak, akkor jól látható, hogy az ujjak felé rózsaszín. Ez itt tele van idegekkel és erekkel, érdekessége hogy minden egyednél más és más a hossza. Ehhez képest 2-3 mm-rel arrébb kell levágni a karmokat. Ha mégis belevágunk, akkor a vérzés pár pillanat alatt általában elállítható.

Ha fürdetés után vágunk karmot, könnyebb dolgunk van, pont úgy, mint az emberi köröm esetén, mert felpuhul. Szoktassuk hozzá már kicsi korban a kutyát ahhoz, hogy kezünkbe fogjuk a talpait, az ujjait. Rendszeresen ellenőrizzük a karmok állapotát különösen keveset mozgó kutyánál. Ha már párszor átélt fájdalmakat a karmai kapcsán, akkor akár tiltakozhat is annak ápolásakor, mely emeli annak az esélyét, hogy az utolsó pillanatban elrántja a lábát és az ember belevághat.

Találkozhatunk nagyon elhanyagolt karmokkal, de akár olyannal is, ami ki van festve. Szerintem a kutyának az a legfontosabb, hogy ne okozzon neki kellemetlenséget...

Összegyűjtöttem néhány lapot, melyben bővebben lehet olvasni a témáról...