Szőrváltás és a kozmetika

  • 2019. már. 25. 16:06

A kutyák tavasszal a téli bundát cserélik le, ősszel pedig felkészülnek télre. Ilyenkor lehet, hogy a gazdik azon kapják magukat, hogy az egész lakás vagy udvar tele van elhullajtott szőrrel, szőrcsomókkal. Igen bosszantó tud ez lenni, valamint a rendezetlen környezet benyomását kelti. Mit lehet ilyenkor tenni?

Különféle csoportba lehet sorolni a kutyákat szőrzetük milyensége szempontjából, melyeknek más és más az ápolási igénye. Ez alapján a következő 5 csoportot különböztetjük meg: nyírós, fésülős, trimmelős, kézzel feltépős és általános ápolást igénylő szőrtípus.

A rövid szőrűeknél gumikefével akár minden nap át lehet menni a szőrön a vedlés idején. Más fajtáknál a rendszeres kozmetikázás mellet lényegesen kevesebb gondot okoz a gazdinak a szőrváltás. De mit tehetünk, ha a kutya szőre el lett hanyagolva?

A http://www.erdekesvilag.hu/hatalmasra-nott-bundaja-miatt-mar-menni-is-al... lapról ide másolt fotó egy szélsőséges esetet mutat be. Érdemes elolvasni a cikket ... tehát nagyon fontos a rendszeres kozmetikázás, mert nem csak esztétikai problémát tud okozni.

Az elhanyagolt szőr rendbetételének módja kíméletesen pl. a lenyírás. Ilyenkor néha a fajtajelleget is elveszíti a szőr átmenetileg. Kíméletlen megoldás az, ha addig van a szőr fésülgetve, bontogatva, amíg eltűnnek belőle a csomók. Ez rettenetes a kutya számára, ha nagyon el van hanyagolva. Nekünk is nagyon húzza a hajunkat a fésű, ha tele van kócossággal.

Fajtától függően meghatározható, milyen gyakran érdemes ápolni a szőrt. Ezzel megelőzhető az összegubancolódás és a kutya-gazdi kapcsolat is épül. Akinek nincs ideje vagy kellő tudása a szakszerű ápolásra, annak érdemes kutyakozmetikusra bízni a megoldást.

A mi kutyusunk sem volt kivétel, ő is érzi ha jön a tavasz vagy az ősz. Majd egy hónapot minden nap meg kellett fésüli és reggel-este felporszívóztunk … de megérte.

Következzék még néhány link erről a témáról a teljesség igénye nélkül: