Szeretném megtanítani a kutyámat rendesen pórázon menni

  • 2019. nov. 18. 13:09

"Szeretném megtanítani a kutyámat rendesen pórázon menni!" - úgy gondolom, ez minden kutyás gazdinak eszébe jut. Velem is így volt. Kis családi kedvencünk sétáltatása nem volt könnyű feladat. Érdekes cikket találtam, melyet részletekre bontva szeretnék itt megosztani Veletek...

1. rész

"Gyakorta hallani a gazdiktól ismétlődő jelenségekkel kapcsolatos kérdéseket, megállapításokat: "Az én kutyám ilyen vagy olyan, ezt vagy azt csinálja, így és így viselkedik", mintha ezek a dolgok belülről fakadó személyiségjegyek, megmagyarázhatatlan és megváltoztathatatlan adottságok volnának.
Pedig a rendellenes viselkedés többnyire nagyon is kézzelfogható környezeti hatásokra vezethető vissza, és az esetek nagy részében korrigálhatók.
Talán a legközismertebb és legrégebbi jelenség azon kutyatartók között, akik kutyájukkal közlekednek, mozognak, sétálni járnak. A kutyaiskolák és internetes fórumok fölmérései szerint arra vonatkozólag, hogy mit szeretnének változtatni a kutyájukon, magasan ez a kívánság vezeti a gazdik kívánságlistáját: "megtanítani a kutyámat rendesen a pórázon menni".
Maguktól nem tanulnak meg a kutyák laza pórázon menni, nekik ezt nem diktálja az ösztönük, és igazából nem is érdekük. Egyrészt azért, mert egy kutya átlagos sebessége valamivel (kb. 1–1,2 km/h-val) nagyobb, mint a sétáló, gyalogló emberé. Másrészt azért, mert menet közben megállnak, figyelnek, szaglásznak, jelölnek, előreszaladnak, oldalirányba kitérnek stb. Tehát a mozgásukat, cselekvéseiket nem az emberi logika és esetleges szükséglet befolyásolja (sétáljunk egyenesen, egyenletes tempóban előre, mert ezáltal lehet legkisebb erő- és időráfordítással elérni A pontból B pontba). A kutyák úgy viselkednek, mint azt portyázó vadászattal élelmet kereső falkaállat őseiktől, a farkasoktól örökölték.

folytatás következik

(forrás: www.kutya.hu)

Újszülött kutya etetése, nem etetése

  • 2019. szep. 24. 16:01

A kiskutyákat megszületésük után ideális esetben az anyjuk szoptatja. Amennyiben ez mégsem valósul meg, szintén be kell a gazdinak avatkozni. A következő cikkek ebben segítenek...

Egy előző blogbejegyzésben írtam Titi kutyánkról. Nem fogadta el az anyja, mert nagyon megszenvedett az elléssel. Titit mesterségesen kellett táplálnunk. Jó lett volna akkor kicsit többet tudni, elsőként hogy mivel etessük. Azóta találtam ehhez egy receptet, ami a csatolt írások egyikében olvasható. Mi hígított bolti tejet adtunk neki és egészséges, hosszú élete lett... de ma már tudom, szerencsénk volt.

Kiskutya születik

  • 2019. szep. 24. 15:29

Azoknak a gazdiknak is ajánlom a következő cikkeket, akik nem terveznek kölyköket, hiszen volt már rá példa, hogy mégis vemhes lett valakinek a kutyája...

Az ellés természetes folyamat, a szuka ösztönösen tudja hogy mi a teendő. Mégis segítségre szorulhat az anyakutya ellés közben vagy utána, ezért a gazdi jó, ha figyelemmel kíséri az eseményeket. A cikkek a vemhesség és az ellés normál folyamatáról írnak, de kitérnek a rendellenességekre, veszélyekre is...

Hogyan válasszunk kutyát?

  • 2019. aug. 29. 23:57

Munkám során előfordult már, hogy sajnos a gazdi és a kutya bizonyos szempontból nem „passzoltak”. Hogy értem ezt? Például túl kicsi helyen lakott túl nagy kutya (panelben), vagy a gazdinak nem volt annyi ideje arra, hogy kutyájával foglalkozzon, mint amennyit rá kellett volna fordítani a kutya szőrzetének ápolására, stb.

Összegyűjtöttem néhány cikket, melyben hasznos tanácsokat lehet olvasni a témával kapcsolatban, hogy azoknak, akik még ezután választanak kutyát, hasznossá váljon.

Hozott anyagból dolgozunk!

  • 2019. jún. 26. 01:09

Kölyökkutya esetén az első alkalom a szoktatásról és a minimális ápolásról szól. Ez nagyjából fél óra, és az ára is ehhez igazodik. A beszoktatás 3-4 hónapos kortól már elkezdhető. Az eredmény egyre szebb külső lesz és egy idő után elérhető a maximum. Mikor? Hány alkalom után? Ez függ a kutya habitusától, fajtájától, ápoltságától, neveltségétől…

Soha nem késő elkezdeni az „első alkalmat”…

„Hozott anyagból dolgozunk”. Mit is jelent ez, a nem igazán ide illő kifejezés? Amennyiben harapós, ill. engedetlen a kutya, inkább csak a higiéniára tudok törekedni. Szükséges lehet, sőt sokszor kell is a kutyakozmetikusnak fegyelmezni, de kérdőjeles az eredménye, hiszen ott, abban a kis időben vagy hatásos, vagy nem. A kutya nevelése a gazda feladata elsősorban, hiszen ő tölt több időt a kedvencével és nyílik lehetősége a fegyelmezésre. A kozmetikához való szoktatás is a nevelés része. Fontos, hogy tudja, mi fog vele történni, biztonságot ad számára a rendszeresség, az állandóság, a következetesség és a szeretet.

A másik nagy feladata a gazdinak az, hogy a lehető legcsomómentesebben tartsa az eb szőrét. Ez azért fontos, mert a kutyák is elfáradnak, és olyankor türelmetlenebbek. Ezt rendszeres fésüléssel, szőrbontással lehet elérni.

Mi történik akkor, ha a gazdi „elcsúszik” az ápolással? Arra törekszem, hogy a kutya a lehető legszebb legyen, de közben minimalizáljam a szenvedését. Előfordult már, hogy annak érdekében, hogy a gondozást tiszta lappal lehessen újrakezdeni, a szőrt le kellett vágni, holott a fajtajelleg megőrzése vagy a „család” ízlése miatt inkább fésülni kellett volna.

Tehát „Hozott anyagból dolgozunk”, azaz nagyobb az esély a szép és gyors eredményre, ha a kutya nem elhanyagolt, ugyanakkor együttműködő.

Miért veszélyes kutyánkra a bolha?

  • 2019. jún. 07. 21:37

Kedvencünk bundájába beleköltözhet a bolha. Kissé komikus némelyeknek a fogalom, hogy „bolhás kutya”, pedig nagyon is komoly dolog. Egyrészt azért, mert a bolha csípése a kutyákat irritálja, de azért is, mert rajtuk keresztül férgek is bejuthatnak a kutyatestbe. Nem utolsó sorban az ember sem szeretné ezt a fertőzöttséget átélni a saját szervezetében.

A bolhák ellen lehet különböző készítményekkel védekezni, melyek pl. állatpatikákban beszerezhető. Amikor a megfelelőt kiválasztjuk, akkor több szempontot is vegyünk figyelembe, hiszen létezik csepp, bolhanyakörv, és tabletta formában is. Ilyen szempont lehet, hogy a kutyát milyen gyakran fürdetik, vagy van-e másik kutya, aki lenyalogatja a készítményt róla… De annak is jó utána nézni, hogy hány féle élősködő ellen véd a szer, mennyi ideig hat és mennyibe kerül.

Néhány cikk a bolhákkal kapcsolatban…

Miért veszélyes kutyánkra a kullancs?

  • 2019. jún. 07. 20:32

Minden kutya, aki a szabad levegőre lép, ki van annak téve, hogy rátaláljon egy kullancs. Még az a gazda sem ülhet nyugodtan, aki nem viszi sétára a kutyáját. Mi van, ha a kert fölött elrepül egy madár? A kullancs a madarakba is belemegy, és ha tele szívta magát, akkor elengedi az áldozatát és lepottyan... lehet, hogy épp oda, ahol a kutya tartózkodik.

Legismertebb betegségek, amiket terjesztenek ezek az élősködők a Lyme-kór és a Babézia, ezért nagyon fontos a megelőzés. Különböző készítményekkel lehet ellenük védekezni, de tudni kell, hogy 100 %-os védelmet talán egyik sem nyújt.

Sétáltatás után nézzük át a kutyát, és ha találunk benne kullancsot, vegyük ki! Figyeljük a csípés helyét! Szükség esetén orvoshoz kell fordulni!

Íme néhány írás a témáról…

Oldalak